2008. április 14., hétfő

tizenharmadév

nemrég Lamadouval és Bemapoe-val szóba jöttek az oktatási reformok, és eszembe jutott pár dolog.

szerintem érdekes lenne, hogy ha már van külön rajz (ahol alkotsz) és művtöri óra is (ahol mások alkottak), meg éneken van zenehallgatás és zenélés is (legalábbis nálunk volt, elég masszív furulyaoktatásban részesültünk :D), akkor lehetne mondjuk több olyan irodalomóra, ahol alkotni kell (lehet), nem csak másokról tanulni még másabbak véleményét... meg persze akkor fizika, biosz, kémia, (matek?!) kísérletezős / feltalálós "gyakorlati" óra is kéne mellé :)

vagy lehetne külön régi és új irodalmi óra, az újat összevonni akár a többi mai médiummal (pl a filmekkel, ha már a 12.-es rajzóráinkról ez nagyjából kimaradt...), külön antik órák, középkori órák, mai órák :) ha már töriből meg magyarból sorban haladunk, lehetne úgy, hogy végig ezzel párhuzamosan kísérjük figyelemmel a többi tudomány fejlődését is: bölényszámolós ősembermatek, bölcsekkövekeresős alkímia, darwinkorabeli biológia (dodóval meg minden), meg persze végül amiket amúgy is tanultunk, einsteini fizika, számtech stb. (végülis sokmindent tényleg így vettünk, de akkoris. mégígyebb.)

ja, és ha már oktatási reformok, beterjesztenék egy javaslatot fakultatív (~egyetemi előkészítő) 13. tanévre is: miután leérettségiztél, megvolt a jelentkezésed (és felvételed) valamely felsőoktatási intézménybe, egyfajta ráhangolásként egy újabb évig maradhatnál a középiskoládban (vagy egy másikban, ha valakinek úgy esik jól...), ahol már nem az érettségi tárgyakat lenne kötelező tanulnod, hanem mint az egyetemen, te válogathatnád össze az órarendedet. olyan tárgyakból, amiket majd az egyetemen tanulni fogsz, vagyis egy extra alapozó év a majdani elsőféléves tantárgyakra, plusz további nyelvtanulási lehetőség, plusz szabadon választható tantárgyak: ha úgyamúgy mellékesen érdekel egy olyan fakultáció is, amire eddig nem jártál (mert csak egyre lehetett), akkor egy évre becsatlakozhatnál egy (akár most induló) osztályba, pl bioszt vagy filozófiát tanulni, vagy akármi. persze azért nem akkora szabadsággal, mint majd az egyetemen, szóval bejárni azért be kellene az órákra (legalábbis annyira mint tizenkettedikben :P), de azért egy kicsit már más lenne, mint az eddigi "sima" tanévek. meg lenne még egy extra év a régi sulidban, a régi tanárokkal meg ismerősökkel.

persze ez nem feltétlenül egy működőképes modell, de jó lenne... :)

3 megjegyzés:

Tomi írta...

meg lenne ilyen egyetem plusz előkészítő, ahol az egyetemista évek egyéb dolgaira készítenek fel, különös tekintettel sok-sok liter sörre.

lightpost írta...

persze, hogyha a 11-12. év erre nem volt elég, akkor nyilván :D

bemapoe írta...

a 13. évfolyam jó,e megalósíthatatlan
most nem írok többet, mert !billentyűk!