2011. október 9., vasárnap

hoffmann

"...nem lehet megengedni, hogy például egy orvos a diploma megszerzése után külföldön kamatoztassa tudását jó fizetésért..."
így is van, sokkal jobb, ha itthon halnak éhen még rezidensként.

2 megjegyzés:

Gergely írta...

ez nem ilyen egyszerű. egy orvos kiképzése belekerül az államnak vagy 20 millióba, és ha az illető a diploma megszerzése után külföldre távozik, akkor az állam számára ez egy nagyon rossz befektetés volt.

így aztán ha a frissen végzett orvos kimegy külföldre, ott orvosként dolgozik, és keres mondjuk havi 600 000 Ft-nak megfelelő eurót/fontot/bármit, akkor szerintem nem ördögtől való őt megkérni arra, hogy mondjuk 10 év alatt fizesse vissza a képzése költségét az államnak.

ennél mondjuk lényegesen jobb lenne, ha megfizetnék őket itthon. már csak azért is, mert akkor 20 év múlva is lennének még itthon magyar orvosok, és nem albán/bosnyák/macedón stb. bevándorló doktorok kezében lenne majd az egészségünk, ahogy a jelenlegi helyzet alapján ez elég valószínű.

lightpost írta...

abszolút így gondolom én is.

szerintem sem jó, hogy külföldre kell menniük, de ha itthon már rezidensként tökegyedül hagyják ott őket éjszakai ügyeletre a sürgősségin, és 16- vagy 24-óráznak állandóan (asszem ügyelettel együtt még 36+ is előfordul), nagyjából havi 93 ezerért, ez azért már tényleg az az állapot, amikor csak azért marad itt és csinálja azt amit csinál, mert a végletekig elhivatott, és nem azért, mert ez neki egy kicsit is jó lenne. és így nem meglepő, ha ehelyett inkább a menekülést választja.

természetesen tényleg az lenne a cél, hogy itthon maradjanak, és itthon gyógyítsanak, mert valóban költséges a képzésük, de ezt nem kényszerszerződéssel, hanem normális munkakörülményekkel kellene elérni. szerintem. mert ha ezt így folytatják, és ráadásként még csökkentenék az államilag támogatott orvosi képzések ("állami ösztöndíjasok") számát is, akkor egy idő után tényleg alig marad itt bárki is, aki önként ezt választaná. (nyilván vannak olyan orvosok, akik jól keresnek, de ez messze nem mindenkire jellemző. a rezidensekre, nővérekre stb meg különösen nem.)

a Dr Albánoktól meg isten óvja a népet :)