2013. június 19., szerda

zajfény

attól hogy ide leírom, biztos rögtön sokkal jobb lesz.

az elmúlt két évben nem bírtam rájönni, hogy a szemközti ház második emeletének erkélyén (ahol mellesleg takaros sorban állnak a csöppnyi cserepes tuják) minek kapcsolják fel azt az ipari mennyiségű lámpát odakint, amikor egy lélek nem jár ki éjszaka arra az erkélyre, a szobában bent sötét van, és egyedül annyi haszna van, hogy pont a pofámba világítanak vele minden este tíztől hajnal háromig. persze ha rendelkeznénk a reluxa (vagy legalább a függőny) áldásos jelenlétével, már kevésbé lenne zavaró a dolog, de odáig eddig még nem sikerült eljutnunk. (majd nyáron.)

a közvetlen szomszédainkat meg nyaranta szeretem kevésbé. amúgy bizonyára rendes emberek, ha cigiznek is, nem füstölik tele a lakásukat, hanem kultúráltan kijárnak az erkélyre, ami csak azért jó, mert így a nyitott ablakunkon az összes füstjük bedől szépen ebbe a lakásba, ami pedig garzon, így kifelé már nem nagyon tud hova menni, ami bejött. ehhez még hozzátartozik az a leleményesség is, hogy rájöttek, hogy nyáron meleg van, amin úgy lehet segíteni, hogy felszerelnek egy légkondit közvetlenül az ablakunk mellé. a légkondi ugye azért jó, mert a hangos fele ugye kint van, a hűvös fele meg ugye bent. így ők becsukhatják az ablakukat, hiszen akkor lesz jóidő, viszont a többi szomszéd lakásban, ahol nincs ilyen céleszköz, már nem ilyen vidám a helyzet: itt vagy a meleg, vagy a zúgás közül lehet választani. egészen remek.

és ez az egész azért jó, mert ha egyvalaki elkezdi, egy idő után szépen sorban mindenkinek muszáj lesz légkondit felszerelnie, reluxát leengednie, és szépen elzárja magát minden ember ettől a kevés zöldtől is, ami a két ház között a kertben van. aztán jönnek a toronyházak, az állandó szmog, a gépesített városok, a humanoid robotok, a gépuralom és az apokalipszis. hát kinek jó ez?

(hosszú távon viszont én nyerek. a légkonditól véd a csukott ablak. a torzítótól nem. muhaha.)

Nincsenek megjegyzések: