2010. február 24., szerda

akusztikai labor

ma az akusztikai laborban a barna hang (avagy Brown-hang) környékén keresgéltünk. nekem meg gyomorrontásom volt, ezért különösen nagy figyelemmel kísértem az eseményeket, de szerencsére hasonlóan a Discoveryn látottakhoz, én is a "megcáfolva!" címkét ragaszthatom a dologra.

aztán ugye van az a dolog, hogy ha hallunk egy rövid, hangos hangot, akkor a közvetlenül (néhány milliszekundummal) előtte vagy utána lévő, valamivel halkabb hangot nem halljuk meg... na végre ezt is megtanultuk, hogy a két különböző irányú időbeli elfedést mi magyarázza.

és végül megtanultuk azt is, hogy a próbatermekben is használt tojástartónak egy jó és három rossz tulajdonsága van. a jó tulajdonsága, hogy olcsó. a rossz, hogy egyrészt csak a 7kHz feletti hangokat szórja szét, az annál mélyebbekkel (átlagos tojásméretek esetén) nem csinál semmit, ugyanúgy visszhangoznak a teremben, mint anélkül; másrészt hangszigetelésre anyagából adódóan nem alkalmas, ugyanúgy, ahogy a hungarocell sem; harmadrészt szalmonellát is terjeszthet, akár.

végre tanulunk valami hasznosat is. kár, hogy ez nincs benne a tantervünkben.

2 megjegyzés:

...petya, a petya... írta...

nanana, miért nem?:D hónapok óta erre várok, és nem is szólsz:)

lightpost írta...

kiváncsi voltam, megkérdezed-e :)
majd szóban.