2010. augusztus 30., hétfő

oktatási reform

ha már régi bejegyzésekre reflektálok, akkor az iskoláról is még egy dolog. lehet hogy néhány helyen van, de nem mindenhol, és szerintem baromi hasznos lenne, ha a diákok (akár már általános iskolában) tanulnának:
  • illemtant, mert szörnyű, hogy manapság milyen gyerekek vannak... és nem lehet azt mondani, hogy majd a szüleik megtanítják nekik, mert ahol már a szülők sem tudják nemhogy a jómodort, de még a közepeset sem, vagy nem is érdekli őket ez az egész, vagy csak hagyják kibontakozni a gyereküket, nehogy sérüljön a kis érzékeny lelke... ott biztosan nem fogják otthon megtanulni, hogy hogyan is kéne másokkal embermódra viselkedni.
  • háztartástant (bár ilyen talán néhány helyen van, de nekünk pl állampolgári ismeretek voltak helyette, ami szintén nem árt), mert egy ház körüli fúrás-faragás-barkácsolás, vagy mondjuk egy panellakónak a zöldségtermesztés és a létraállítás lehet hogy nem árt, akár már fiatal korban. wowozás helyett.
  • elsősegélyt, mert azt szerintem baromira nem csak a jogosítvány mellé kéne tanítani, hogy hogyan tudunk valakinek segíteni, ha baleset éri vagy rosszul lesz, úgy, hogy ezzel véletlenül se ártsunk neki... és nem csak az autósoknak/motorosoknak lehet szükségük például arra a tudásra, hogy nyaksebre nem teszünk szorítókötést.
  • tűzvédelmet, mert oké hogy minden évben elmondják hogy merre van a menekülési útvonal, de szerintem a huligán alkatúak kivételével a legtöbb diák még nem használt poroltót, sem oltópokrócot, és azt sem biztos hogy maguktól tudják, hogy égő olajat nem oltunk el vízzel.
  • kreszt, mert aki gyalog vagy biciklivel közlekedik, annak sem árt tudnia, hogy mire számíthat a többi közlekedésben résztvevő részéről.
például ezek. szerintem.

6 megjegyzés:

Szélleány írta...

nálunk háztartástan és állampolgári ismeretek is volt.hozzá varrtam a nadrágomhoz a nyuszit.
de hasznos volt. :)

Szélleány írta...

jaj,és egyszer anyának visszafeleseltem,amiért elolvastatta velem az illemtankönyvet,persze részenként ki is kérdezett.
nah,lehet,hogy ez is hasznos volt,de nem buli.komolyan.

lightpost írta...

nyusziii ^^

...petya, a petya... írta...

írja ezt az, akinek csavarhúzót nem adunk a kezébe;)

AS írta...

én még kiegészíteném azzal, hogy pénzügyi ismeretek - mert rohadt mélyen van a pénzügyi IQ ebben az országban ... de amúgy nagyon egyetértek veled

Á

lightpost írta...

@Petya: mondom hogy nem ártana egy ilyen óra :P (amúgy csavarhúzót adhattok, csak ne rázzon.)

@AS: naigen, az sem ártana. köszi